Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΑ


 

Η βία  μέσα στην οικογένεια είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο με δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του θύματος, συμβάλλει στο κοινωνικό αποκλεισμό του, ενώ μπορεί να έχει  συνέπειες  και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η βία μεταξύ συντρόφων και η βία που ασκείται από τους γονείς προς τα παιδιά μπορεί να είναι λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, κοινωνική και οικονομική υπό την έννοια του περιορισμού της κοινωνικής ζωής και τη στέρησης. 

 Η ενδοοικογενειακή βία και οι επί μέρους εγκληματικές συμπεριφορές που την συνθέτουν αντιστοιχούν σε υπαρκτά ποινικά μεγέθη, καθόσον προσβάλει σημαντικά έννομα αγαθά.

Σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βάσει του ειδικού ν.2500/2006 σε συνδυασμό με τον ποινικό κώδικα, διώκονται αυτεπάγγελτα μετά από καταγγελία στην αστυνομία ή στην αρμόδια εισαγγελική αρχή από το ίδιο το θύμα ή άλλο μέλος της οικογένειας, φιλικό η εργασιακό περιβάλλον, γειτονιά κ.τ.λ,

Για βοήθεια τα θύματα είναι δυνατό να απευθυνθούν βασικά στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (ΕΚΑΚΒ) τηλέφωνο 197 ή στη τηλεφωνική γραμμή sos 15900 που λειτουργούν  σε εικοσιτετράωρη βάση.

Τα θύματα δύναται επίσης  να συμβουλευτούν ένα εξειδικευμένο δικηγόρο για τα θέματα αυτά, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια του θύματος , ο σεβασμός των δικαιωμάτων του και η αντιμετώπιση του προβλήματος με βάση το νομικό θεσμικό πλαίσιο.

Για περισσότερες πληροφορίες  καλέστε μας στο 2114061532 ή 6948525254.