Καταδικάστηκε συμβολαιογράφος άλλοι τρεις για σύνταξη πλαστής διαθήκης


 

Υπόθεση διαθήκης που συντάχθηκε από συμβολαιογράφο του Βόλου ενώ η 85χρονη γυναίκα νοσηλευόταν σε κλινική και δεν είχε απόλυτη διαύγεια, ήρθε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, το οποίο  καταδίκαζε συμβολαιογράφο και τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς σε ένα χρόνο με αναστολή και τους μάρτυρες σε έξι μήνες με αναστολή ενώ σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Η υπόθεση της διαθήκης ήρθε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά από μήνυση που κατέθεσε συγγενικό πρόσωπο της 85χρονης, το οποίο ωστόσο δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αλλά ούτε και εκπροσωπήθηκε.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Λίγο πριν πεθάνει η 85χρονη γυναίκα- 5 μήνες- στις 17 Απριλίου του 2018, συνέταξε διαθήκη, στην οποία ανέφερε ότι το σπίτι της 60 τ.μ. στο Βόλο, το άφηνε στα δυο παιδιά γείτονα που την φρόντισε από το 1990  και σε μια γυναίκα, οικιακή βοηθό, που επίσης την  φρόντιζε για ένα χρόνο, πριν μπει στην κλινική. Η διαθήκη συντάχθηκε και υπογράφηκε παρουσία τριών μαρτύρων και  ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα νοσηλεύονταν σε κλινική και ενώ ο συμβολαιογράφος βεβαιώνει ότι η 85χρονη είχε πλήρη διαύγεια.

Συγγενής της 85χρονης υπέβαλλε μήνυση κατά του συμβολαιογράφου για ψευδή βεβαίωση καθώς και των τριών μαρτύρων της διαθήκης  για άμεση συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση. Ως ηθικοί αυτουργοί δικάστηκαν οι τρεις αποδέκτες της διαθήκης. Παρών στη δίκη ήταν και ο υπεύθυνος παθολόγος της κλινικής που νοσηλευόταν η 85χρονη,  ο οποίος  δήλωσε πως η ηλικιωμένη δεν ήταν καλά καθώς έπασχε από σοβαρό οργανικό ψυχοσύνδρομο ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, χωρίς να έχει πλήρη αντίληψη γι΄ αυτό και νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική.

Οι κατηγορούμενοι μέσω του δικηγόρου τους υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η αδερφή της 85χρονης που βρίσκονταν στην ίδια κλινική, δεν έχει αμφισβητήσει το περιεχόμενο της διαθήκης, μαρτυρία που δεν είχε βαρύνουσα ή απαλλακτική σημασία για το δικαστήριο.