Τι κάνω αν εμπλακώ σε τροχαίο ατύχημα;


Καθημερινά συμβαίνουν πολλά τροχαία ατυχήματα μικρής ή μεγαλύτερης σοβαρότητας, όμως πόσοι γνωρίζουμε τί πρέπει να κάνουμε εάν εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα; Πολλές  φορές οι παθόντες νομίζουν ότι μπορεί να έχουν εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που κάνει την ζημιά. Παίρνουν απλά το τηλέφωνό του και επειδή είναι ευγενικός θεωρούν ότι θα τους αποζημιώσει με δίκαιο τρόπο, είτε μέσω ασφάλειας, είτε με χρήματα. Στη συνέχεια  ξεκινάνε τα προβλήματα. Για να αποφύγουμε τα περαιτέρω αυτά προβλήματα πρέπει κωδικοποιημένα και συνοπτικά:

 • Εάν είναι εφικτό να  σταματήσουμε το όχημά μας σε σημείο, ώστε η στάθμευσή του να μη δημιουργεί πρόσθετους κίνδυνους για την κυκλοφορία, αλλά και δημιουργίας και νέου ατυχήματος.
 • Με κάθε πρόσφορο τρόπο να λάβουμε μέτρα  προειδοποίησης των οδηγών που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα.
 • Να ειδοποιήσουμε άμεσα το ΕΚΑΒ  εάν υπάρχουν τραυματίες από τη σύγκρουση.
 • Να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία και να παραμείνουμε στον τόπο του ατυχήματος έως ότου φθάσουν οι αρμόδιες αρχές.
 • Να προσφέρουμε την αναγκαία βοήθεια και συμπαράσταση στους παθόντες.
 • Να εμποδίσουμε την μεταβολή των στοιχείων με μετακίνηση οχημάτων, εξαρτημάτων κτλ στον τόπο του ατυχήματος, η οποία  δυσχεράνει το έργο της Αστυνομίας.
 • Να συλλέξουμε στοιχεία μαρτύρων και να ανταλλάξουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, καθώς και κάθε χρήσιμη πληροφορία με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους.
 • Σε κάθε περίπτωση θετικό είναι να καλέσουμε εκτός από την Αστυνομία και την οδική βοήθεια ατυχημάτων της ασφαλιστικής μας εταιρείας, προκειμένου αμφότεροι να καταγράψουν το συμβάν  και να συγκεντρωθούν τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία.
 • Εάν  υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές, χωρίς  τραυματισμό ατόμου, οι οδηγοί ρητά,  και με ενυπόγραφη  κοινή έγγραφη δήλωσή τους  αποδέχονται  τον τρόπο πρόκλησης του ατυχήματος  και με την προϋπόθεση ότι  είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα έγγραφα,  η καταγραφή του συμβάντος και κάποιες φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος από τις ασφαλιστικές εταιρίες των οδηγών είναι αρκετή.
 • Εάν  ο ζημιωθείς δεν είναι παρών στην περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με υλικές ζημιές , ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα μπορεί να αποχωρήσει από τον τόπο του ατυχήματος, με την προϋπόθεση ότι μέσα σε 24 ώρες υποχρεούται νομικά και ηθικά να ενημερώσει τον ζημιωθέντα με τον πιο κατάλληλο τρόπο ή να αναφέρει το συμβάν στην Αστυνομία, διαφορετικά θα έχει αυτεπάγγελτα και ποινικές συνέπειες.
 • Εάν αντιληφθούμε ότι οδηγός που εμπλέκεται σε ένα τροχαίο εγκαταλείπει τον  τόπο του ατυχήματος, όλοι οφείλουμε νομικά και ηθικά να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας αλλά και την Τροχαία στο έργο της παρέχοντας τα οποιαδήποτε στοιχεία  οδηγών που εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος, όπως  φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος, κ.α., αλλά και στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων.

Συμβουλευτείτε δικηγόρο και μην μιλήσετε εσείς με τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο δικηγόρος σας. Οι ασφαλιστικές γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο Δικηγόρος δεν διαπραγματεύεται  με την ασφάλεια για να  λύσει το θέμα της ζημιάς μόνο εξωδικαστικά, αλλά αν ο εντολέας του δεν αποζημιώνεται κανονικά  και πρέπει να πάρει περισσότερα, θα προχωρήσει περαιτέρω και θα συνεχίσει τη μάχη  φτάνοντας ακόμη αν χρειαστεί  στα Δικαστήρια, προκειμένου να επιδικαστεί το δίκαιο ποσό που δικαιούται.

Τροχαίο ατύχημα, τροχαίο